Dietrich Bonhoeffer

Dietrich Bonhoeffer

Op 9 april 1945 werd, op bevel van Adolf Hitler, na twee jaar gevangenschap, de theoloog Dietrich Bonhoeffer opgehangen. In 2020 is dat 75 jaar geleden en in veel kerken wordt daarom aandacht gegeven aan Bonhoeffer en zijn betekenis voor nu. Zo ook in de Protestantse gemeente te Enkhuizen. Bonhoeffer heeft het nazisme vanaf het begin in de dertiger jaren bekritiseerd en stond aan de wieg van de kritische beweging in de Duitse Lutherse kerk die uiteindelijk leidde tot de vorming van de ‘Bekennende Kirche’. Vanaf 1943 zat hij in de gevangenis. Daar schreef hij zijn beroemde brieven die later zijn gebundeld in het boek ‘Verzet en Overgave’.

In samenwerking met de Raad van Kerken in Enkhuizen was een ‘Bonhoeffer-programma’ gemaakt voor het voorjaar. Door de onvoorziene corona-crisis is het grootste deel daarvan niet tot uitvoering gekomen.

Eén van de dingen die nog net wel kon worden gerealiseerd, maar vervolgens door velen niet meer kon worden gezien. was de Bonhoeffer-expositie: ’Verzet en overgave’ in de Zuiderkerk. Wel konden we in ons kerkblad Oriëntatie van mei 2020 een foto-reportage opnemen waarin alle ingezonden schilderijen werden weergegeven.

Ook de Gesprekskring Bonhoeffer moest worden afgebroken.

In oktober wil ds. Henk Haandrikman deze gesprekskring opnieuw houden.
In drie bijeenkomsten kunt u nader kennis maken met Bonhoeffers gedachtenwereld, aan de hand van het boek “Voor het leven – spiritualiteit van Dietrich Bonhoeffer” van prof. dr. Kick Bras.
Belangstellenden kunnen zich bij hem aanmelden: hghaandrikman@pgenkhuizen.nl of 0228-527772. Data, wijze  en plaats van ontmoeting in overleg.