Expositie Marc Chagall in de Zuiderkerk

Expositie Marc Chagall in de Zuiderkerk

Na de expositie met de prachtige tekeningen van Enkhuizen door Jan Dijkstra, is op zondag 18 september a.s. na de kerkdienst de officiële opening van de nieuwe expositie ‘Vertrouwen’ met werken (litho’s) van de Franse kunstenaar Marc Chagall. Van oorsprong was Chagall een Joodse Rus. In veel van zijn werken zie je dat terug in Bijbelse voorstellingen en portretten van Bijbelse figuren. 

De expositie bestaat eigenlijk uit twee gedeelten:                        (1) bijbelse – oudtestamentische- figuren. De houdingen duiden op verschillende vormen van ‘vertrouwen’.

(2) de plafondschilderingen van de Parijse Opéra.

Wij maken deze expositie samen met ds. Pieter van der Woel uit Assendelft, die een paar keer bij ons is voorgegaan. Hij is ook een groot kunstliefhebber en beheert in zijn stichting ‘Zingevende Ambachten’ een grote collectie litho’s van Chagall. Van der Woel werd voor deze expositie geïnspireerd door onze plafondschilderingen in de Zuiderkerk. Onze kerk is de perfecte locatie voor de presentatie van een nieuwe serie in zijn stichting nl. het plafond van de Opéra van Parijs. Chagall schilderde daar fragmenten van alle grote podiumwerken waar hij in zijn leven aan had gewerkt. Een deel van de expo is daaraan gewijd. Ook  hebben wij van der Woel uitgenodigd om een lezing over het werk van Chagall te houden voor onze gemeente.  Het mooie van kunst is, dat het niet alleen mooi is om te zien, maar dat je met de verschillende keuzen in het ontstaansproces veel meer gaat zien. Van der Woel wil ons daarin graag meenemen. Je gaat dan nog meer van de kunst genieten.

Wij nodigen u uit om deze lezing met beelden mee te maken op woensdagavond 28 september in St. Joris en Christoffelzaal in de Zuiderkerk, aanvang 20.00 uur.