13.00 uur Open AZC-dag (Nationale Burendag)

Op zaterdag 22 september 2018 openen 40 asielzoekerscentra (azc’s) hun deuren voor bezoekers. Ben jij altijd al benieuwd geweest naar het leven op een azc? Kom dan zeker langs.

Je bent van harte welkom.

 

Op zaterdag 22 september -tevens Nationale Burendag- staan de deuren voor iedereen open van 13.00 tot 16.00 uur. Kom ook en neem je vrienden, collega’s en familie mee!

Door ontmoetingen tussen Nederlanders en de bewoners van het asielzoekerscentrum ontstaat er begrip voor de situatie van vluchtelingen. Daardoor vergroten we het draagvlak en krijgen bezoekers een beeld van het werk dat VluchtelingenWerk en andere organiserende partijen doen. Zet deze bijzondere dag alvast in jouw agenda!

Locaties en programma
De deelnemende locaties staan op www.openazc.nl  Per locatie kun je het dagprogramma zien. De programma’s kunnen verschillen per locatie. De voor ons in Enkhuizen dichtstbijzijnde locatie: Van Noortwijklaan 2, 1701 BP Heerhugowaard

Nationale Burendag
De Open azc dag vindt plaats op Nationale Burendag. De organisaties willen hiermee benadrukken dat asielzoekers buren zijn van ons allemaal. Het Oranjefonds organiseert Nationale Burendag omdat buurten leuker, veiliger en socialer worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Het COA, Ministerie van Justitie en Veiligheid en VluchtelingenWerk Nederland sluiten zich hier van harte bij aan.

Programma Open azc dag 22 september 13.00-16.00 uur in Heerhugowaard
Met het openstellen van de azc’s willen we u een kijkje geven in het leven in een asielzoekerscentrum. De deuren staan open voor iedereen! Van 13.00 tot 16.00 uur zijn er rondleidingen, workshops en lekkere hapjes uit de landen waar vluchtelingen vandaan komen. Ook is er muziek en zijn er speciale activiteiten voor kinderen. Daarnaast vertellen organisaties u graag meer over hun werkzaamheden op een opvanglocatie.

“Bakkie doen?”
Op de open dag is het belangrijk om verbinding met elkaar te krijgen. Daarom mag een gezellig “Bakkie doen?” zeker niet ontbreken. Vluchtelingen bieden u graag een kopje koffie en een gesprek aan.

Locatie
De voormalige instelling Westlinge is sinds september 2015 in gebruik als azc Heerhugowaard. Nadat de verbouwing volledig is afgerond, heeft het azc plek voor maximaal 600 vluchtelingen.