17.00 uur Cantatevesper: Schwingt freudig euch empor

Cantatevespers Enkhuizen:

Schwingt freudig euch empor

is de titel van een feestelijke cantate van Johann Sebastian Bach (BWV 36), die op zondag 9 december a.s. om 17.00 uur in de Zuiderkerk wordt uitgevoerd in de derde Cantatevesper van dit jaar.
Het werk dat oorspronkelijk in 1725 werd geschreven voor een familiefeestje en pas in 1731 werd omgewerkt tot cantate voor de eerste adventszondag. Dat blijkt duidelijk uit de toen nieuwe koraalbewerkingen in de cantate, gebaseerd op de adventskoralen ‘Nun komm, der heiden Heiland’ en ‘Wie schön leuchtet der Morgenstern’. In de Zuiderkerk wordt de cantate gezongen en gespeeld door het Enkhuizer Bach Collectief, een voor de gelegenheid samengesteld Bachorkest en de solisten Maria Goetze, sopraan, Pieter van Breugel, altus, Matthew Lawrence Smith, tenor en de bas Andreas Goetze. Het geheel staat onder leiding van de cantor van de Zuiderkerk, Jerry Korsmit. Organist is Jan Spijker.
In deze vesper, waarin ds. Jantina de Ruiter de voorganger is, voeren dezelfde muzikanten ook ‘Ecce Super Montes’ van Buxtehude uit diens Membra Jesu Nostri uit.

Van de solisten zijn Maria Goetze en Matthew Lawrence Smith voor de eerste keer in de Zuiderkerk, de anderen traden hier al eerder op.

 

Maria Goetze begon al op jonge leeftijd met zingen bij het Nationaal Kinder- en Jeugdkoor. Daarna studeerde zij zang aan het conservatorium van Rotterdam. Maria is in ensembleverband regelmatig te horen als lid van o.m. het Laurens Collegium Rotterdam, het Amsterdam Baroque Choir en Wishful Singing. Als soliste zingt Maria voornamelijk repertoire uit de barok- en klassieke periode.

 

 

Matthew Lawrence Smith is afkomstig uit de Verenigde Staten, zong in diverse opera’s en musicals, zong o.m. in het Radio Kamerkoor, Cappella Amsterdam en het Olga Vocaal ensemble.

 

De regelmatig weerkerende (3 maal per jaar) cantatevespers in de Zuiderkerk zijn de vrucht van samenwerking tussen de Lutjherse gemeente en de Protestantse gemeente in Enkhuizen. De aanwezigheid van het Luthers erfgoed in Enkhuizen staat onder druk door de verkoop van de oude Evangelisch-Lutherse kerk. Door de Lutherse kerkmuziek op deze wijze regelmatig ten gehore te brengen hopen de samenwerkende gemeenten dat tegen te gaan, daarbij financiëel gesteund door de landelijke kerk. Voor een langer voortbestaan van deze prille traditie zal ook op liefhebbers uit de regio een beroep in financiële zin gedaan moeten worden!

toegang gratis – collecte voor de onkosten