17.00 uur Cantatevesper

Zondag 3 maart om 17 uur klinkt in de Zuiderkerk in de tweede reeks Cantatevespers:

van Dietrich Buxtehude: Membra Jesu Nostri

toegang gratis – collecte voor de onkosten

Carla Veeningen

Membra Jesu Nostri
is de titel van de cantate van Dietrich Buxtehude die zondag 3 maart a.s., aan het begin van de Lijdenstijd, in de Zuiderkerk van Enkhuizen wordt uitgevoerd in de eerste Cantatevesper van dit jaar.

In onze tijd zien we dat fans van populaire musici grote reizen maken om hun idool in levenden lijve te zien en horen optreden. Maar driehonderd jaar geleden was dat al niet anders! Zo maakte de jonge Johann Sebastian Bach in 1705 een voetreis van 400 kilometer naar Lübeck om de grootste organist van zijn tijd, de toen 70-jarige Buxtehude te horen. En net als nu: deze fan bleef veel langer hangen bij zijn idool dan zijn vakantie toeliet.
Buxtehude (ca. 1637 – 1707) werkte vrijwel zijn hele leven als organist van de Marienkirche in Lübeck, maar behalve uitvoerend musicus was hij ook componist van, vocale, kerkmuziek en orgelwerken en ….. boekhouder. Ook toen werden de kunsten slecht betaald! In zijn omvangrijke oeuvre is de cyclus van 7 cantates over het lichaam van Christus: Membra Jesu Nostri een hoogtepunt.

Pieter van Breugel

De volledige Latijnse titel (Membra Jesu nostri patientis sanctissima) betekent “De zeer heilige delen van het lijdende (lichaam) van onze Jezus”. De tekst bestaat uit strofen van de middeleeuwse hymne Salve mundi salutare – een gedicht dat vroeger werd toegeschreven aan Bernardus van Clairvaux, maar waarschijnlijk geschreven is door Arnulf van Leuven (overleden 1250).
In 7 zangen van ieder 5 coupletten beschrijft het telkens een lichaamsdeel van de gekruisigde Christus. Buxtehude componeerde bij elk van de zangen een openingskoor op een Bijbeltekst waarin één lichaamsdeel wordt bezongen en vervolgens worden de coupletten als mini-aria’s uitgevoerd.
Het Enkhuizer Bach Collectief o.l.v. Jerry Korsmit brengt deze cantate op zondag 3 maart als opening van de cantatecyclus van 2019. Solisten: Carla Veeningen, sopraan, Pieter van Breugel, alt, Andre Cruz, tenor en Matthijs Mesdag, bas.

Mattijs Mesdag

Andre Cruz

Cantatevespers Enkhuizen
Sinds 1623 is er in Enkhuizen een Evangelisch Lutherse Kerk. Van 1844 tot 2017 ging de Lutherse gemeente ter kerke in het eigen kerkgebouw aan de Breedstraat. Het onderhoud van In financiële zin wordt ook een bijdrage aan dit initiatief geleverd door de landelijke kerk. Daardoor wordt het mogelijk dit en waarschijnlijk ook volgend jaar 3 maal een (Bach)cantate ten gehore te brengen en daarvoor professionele orkestleden en solisten aan te trekken. Voor een langer voortbestaan van deze prille traditie zal ook op liefhebbers uit de regio een beroep in financiële zin gedaan moeten worden!dit monumentale kerkgebouw kon de kleine gemeente niet meer opbrengen en daarom is het kerkgebouw in 2017 verkocht. Men kerkt nu in een huurlocatie: de Nutszaal.
Deze omwenteling was aanleiding tot nadenken over de vraag hoe de Lutherse traditie aanwezig te houden in Enkhuizen. Zou een deel van de opbrengst van het kerkgebouw voor dat doel kunnen worden ingezet?
Een belangrijke pijler van de Lutherse traditie is aandacht voor kerkmuziek. Zo rees de gedachte “Lutherse” Cantatediensten te organiseren. Vespers met daarin een uitvoering van een kleine Cantate van één van de componisten die voor de Lutherse eredienst hebben gecomponeerd. Contact met de Protestantse Zuiderkerkgemeente leidde tot enthousiaste reacties. In financiële zin wordt ook een bijdrage aan dit initiatief geleverd door de landelijke kerk. Daardoor wordt het mogelijk dit en waarschijnlijk ook volgend jaar 3 maal een (Bach)cantate ten gehore te brengen en daarvoor professionele orkestleden en solisten aan te trekken. Voor een langer voortbestaan van deze prille traditie zal ook op liefhebbers uit de regio een beroep in financiële zin gedaan moeten worden!
Kortom: de Lutherse Gemeente Enkhuizen en de Protestantse Gemeente Enkhuizen organiseren samen dit jaar een viertal vespers waarin een Cantate die kan worden gerekend tot het ‘Luthers erfgoed,’ wordt uitgevoerd. Te denken valt aan cantates van Bach, Buxtehude, Telemann e.a.