17.00 uur Cantatevesper

Cantatevespers Enkhuizen

Sinds 1623 is er in Enkhuizen een Evangelisch Lutherse Kerk. Van 1844 tot 2017 ging de Lutherse gemeente ter kerke in het eigen kerkgebouw aan de Breedstraat. Het onderhoud van dit monumentale kerkgebouw kon de kleine gemeente niet meer opbrengen en daarom is het kerkgebouw in 2017 verkocht. Men kerkt nu in een huurlocatie: de Nutszaal.

Deze omwenteling was aanleiding tot nadenken over de vraag hoe de Lutherse traditie aanwezig te houden in Enkhuizen. Zou een deel van de opbrengst van het kerkgebouw voor dat doel kunnen worden ingezet?

Een belangrijke pijler van de Lutherse traditie is aandacht voor kerkmuziek. Zo rees de gedachte “Lutherse” Cantatediensten te organiseren. Vespers met daarin een uitvoering van een kleine Cantate van één van de componisten die voor de Lutherse eredienst hebben gecomponeerd. Contact met de Protestantse Zuiderkerkgemeente leidde tot enthousiaste reacties.

Kortom: de Lutherse Gemeente Enkhuizen en de Protestantse Gemeente Enkhuizen organiseren samen jaarlijks een drietal vespers waarin een Cantate die kan worden gerekend tot het ‘Luthers erfgoed,’ wordt uitgevoerd. Te denken valt aan cantates van Bach, Buxtehude, Telemann e.a.