17.00 uur Cantatevesper

Eerste Cantatevesper in de Zuiderkerk

Zondag 20 mei, 1e Pinksterdag, om 17 uur klinkt in de Zuiderkerk de eerste van een reeks Cantatevespers. Uitgevoerd wordt de Bachcantate nr. 184, Ërwünschtes Freudenlicht, door een projectkoor en -ensemble onder leiding van Jerry Korsmit, de sopraan Carla Veeningen, de alt Marjolein Verburg en organist Jan Spijker. Voorgangers zijn de predikanten Jantina de Ruiter en Henk Haandrikman.

 

Het idee van de regelmatig weerkerende cantatevespers in de Zuiderkerk heeft alles te maken met de recente verkoop van de oude Evangelisch-Lutherse kerk, waardoor de aanwezigheid van het Luthers erfgoed in Enkhuizen onder druk komt te staan. Door de Lutherse kerkmuziek op deze wijze regelmatig ten gehore te brengen hopen de Protestantse gemeente en de Lutherse gemeente dat samen tegen te gaan. In financiële zin wordt ook een bijdrage aan dit initiatief geleverd door de landelijke kerk. Daardoor wordt het mogelijk 3 maal per jaar een Bachcantate ten gehore te brengen en daarvoor professionele orkestleden en solisten aan te trekken.

Deze Pinksterzondag zingen Carla Veeningen en Marjolein Verburg.

 

Carla Veeningen (1981) studeerde zang in Rotterdam bij Roberta Alexander en zingt een gevarieerd repertoire, uiteenlopend van barokmuziek tot Romantiek en eigentijdse composities. Naast het solo- en ensemblezingen heeft zij een lespraktijk.

 

 

Marjolein Verburg zingt in de a-cappella-groep “Wishful Singing”, studeerde solozang in den Haag en specialiseert zich in het uitvoeren van moderne werken van onder andere Berio, Crumb en Reich.

 

 

Jerry Korsmit (1976) is dirigent van een zestal koren, waaronder Renasciate uit Ginneken. Ook is hij dirigent van de cantorij van de Protestantse gemeente te Enkhuizen. Hij is afgestudeerd aan het conservatorium met als specialiteit Gregoriaanse muziek.

Jan Spijker (1965) studeerde orgel bij Bert Matter, kerkmuziek bij Wim Kloppenburg en schoolmuziek aan de conservatoria van Arnhem en Zwolle. Naast zijn werk als organist is hij werkzaam als intonateur bij Flentrop Orgelbouw in Zaandam.

toegang gratis – collecte voor de onkosten