17.00 uur Choral Evensong

De Martinus Cantorij uit Zwaag zingt in de Zuiderkerk een Choral Evensong naar de Anglicaanse traditie zoals Engelse jongenskoren dat al eeuwen doen. Binnen de rijke schakering aan repertoire – van Byrd tot Tavener, van Stanford tot Rutter – staat de strakke, heldere koorklank voorop.

Een Choral Evensong duurt een uur. Het is een meditatief moment met veelstemmige koorzang en orgelspel volgens een vaste volgorde van dienst, waaronder het ‘Magnificat’ (de Lofzang van Maria) en het ‘Nunc dimittis’ (Lofzang van Simeon). Daarnaast zijn er voor elke dag van de maand wisselende psalmen die op de typisch Engelse manier worden gezongen.

Van oktober tot april klinkt er een paar maal per jaar op zondagmiddag om 17.00 uur Engelse kerkmuziek in de Zuiderkerk. De evensongs die dan worden gezongen trekken bezoekers aan van ver buiten Enkhuizen.
De combinatie van hoge kwaliteit muziek en de meditatieve diepgang van zo’n gezongen avondgebed spreekt mensen van nu aan. De evensong is geen concert. Maar het is voor muziekliefhebbers een genot zo’n muzikale eredienst bij te wonen. Het is een beleving die in Nederland steeds meer bezoekers trekt.

Dit keer een heel bijzonder koorwerk op een tekst uit psalm 107 waarin zeelieden in een storm terechtkomen. Je voelt de golven: “They that go down in ships” van Herbert Sumsion (1899 –1995).

De Martinus Cantorij heeft zich gespecialiseerd in het zingen van deze Anglicaanse kerkmuziek, zoals die al eeuwen dagelijks klinkt in de Engelse kathedralen. De Cantorij heeft hierin veel ervaring opgebouwd, zowel in Nederland (Amsterdam, Haarlem, Leiden) als in Engeland, waar het koor als gastkoor de diensten in vele kathedralen heeft gezongen.

Dirigent is Paul Waerts, organist Dick Grasman.

Aanvang 17 uur. De toegang is vrij, wel is er een collecte ter bestrijding van de kosten.