17.00 uur Choral Evensong

 

De Choral Evensong is niet meer weg te denken uit Nederland. Het Kampen Boys Choir, de Roden Girl Choristers: ze verzorgen allemaal met enige regelmaat de vesperviering naar anglicaans model.

Zo ook de Martinus Cantorij uit Zwaag. Als één van de eersten in Nederland zongen zij die heerlijke Anglicaanse kathedraalmuziek. De muziek, de lezingen, de taal, de gewaden: het wordt door deze koren allemaal overgenomen uit de traditie van de Engelse kathedralen. Met dit verschil: in Engeland vindt de evensong elke dag plaats, in Nederland echter maar een paar keer per jaar. Ook in Enkhuizen: op 26 mei is er weer een Choral Evensong in de Zuiderkerk.

De evensong spreekt zeer uiteenlopende mensen aan. De combinatie van zang van hoog niveau, weinig gesproken woorden en de stijl hebben een grote zeggingskracht. Ook mensen die op zondagmorgen niet meer naar de kerk gaan, laven zich aan een evensong. Dat zie je ook in Engeland. Mensen worden geraakt door de woorden en de muziek. Er ontstaat in de evensong verbinding. Tussen de orthodoxe en de vrijzinnige, de ex-gelovige en de opnieuw zoekende.
Deze zondag kunt u luisteren naar muziek geschreven door William Byrd (16/17e eeuw), William Boyce (18e eeuw), Atkins (19e eeuw), Egbert Wassink (20e eeuw). Dirigent is Paul Waerts, organist Dick Grasman.

Van harte welkom op 26 mei om 17 uur in de Zuiderkerk. Entree gratis, collecte bij de uitgang.