17.00 uur Choral Evensong

Zondag 10 februari om 17.00 uur is er weer een Choral Evensong door de Martinuscantorij in de Zuiderkerk van Enkhuizen te beluisteren.

Op steeds meer plaatsen in Nederland vinden Choral Evensongs plaats. De Evensong of Choral Evensong is een korte kerkdienst in de late middag, waarin schitterende koormuziek, lezen en bidden centraal staan. Daarom vinden sommigen deze Evensongs indrukwekkender dan een zondagmorgendienst. Muziek en poëzie raken op een ander, dieper niveau zowel zangers als luisteraars. De combinatie van de kwaliteit van de muziek, de opbouw (afwisseling muziek en teksten – geen preek), de duur (drie kwartier) en ook de andere taal, spreken steeds meer mensen aan.
De Martinus Cantorij is één van de eerste Nederlandse koren die zich heeft toegelegd op het zingen van de Choral Evensong.

Ditmaal een evensong met muziek van o.a. C.V Stanford (1852 – 1924), één van de grote Britse componisten uit die periode. Stanford werd geboren in Dublin, studeerde muziek in Duitsland en leefde en werkte in Cambridge. Hij was een zeer productieve componist, maar van zijn vele muziek bleef alleen zijn kerkmuziek bekend.

Verder wordt er muziek gezongen van John Rutter (1945), één van de grote Britse componisten van onze tijd. Hoewel niet religieus schrijft Rutter voornamelijk kerkmuziek. In 1981 richtte hij de Cambridge Singers op, dat hij spoedig tot een van Engelands beste kamerkoren maakte.

 

 

Een Choral Evensong duurt een uur. Het is een meditatief moment met veelstemmige koorzang en orgelspel volgens een vaste volgorde van dienst, waaronder het
‘Magnificat’ (de Lofzang van Maria) en het ‘Nunc dimittis’ (Lofzang van Simeon). Daarnaast zijn er voor elke dag van de maand wisselende psalmen die op de typisch Engelse manier worden gezongen.
Dirigent is Paul Waerts, organist Dick Grasman.

Vrij entree, collecte bij de uitgang.

 

 

De toegang is gratis, collecte bij de uitgang voor de onkosten.