19.30 uur: Like father, like son

een film rond het thema Identiteit

 

Like father, like son is een fijnzinnig drama van de Japanse filmregisseur Hirokazu Kore-eda, uit 2013; bekroond met de juryprijs op het filmfestival van Cannes.
Twee ouderparen krijgen van een ziekenhuis te horen dat hun zonen bij de geboorte verwisseld zijn. Ze staan voor een dilemma. Wie beschouwen ze als hun echte zoon en moeten ze de jongetjes ruilen? We maken kennis met Ryota, een hardwerkende middenklasser die zijn inmiddels zesjarige zoon Keita orde en discipline probeert bij te brengen. Keita kijkt op tegen zijn vader en ondergaat de druk die hem wordt opgelegd lijdzaam. Dan het ontwrichtende bericht uit het ziekenhuis: er is een vergissing gemaakt. Het jochie is verwisseld met de zoon van een arbeidersgezin. Na de eerste schrik maken de twee families kennis met elkaar en elkaars kinderen. De moeders hebben wel het een en ander gemeen, maar de tegenstellingen tussen de vaders kunnen haast niet groter. De twee gezinnen wringen zich in onmogelijke bochten om fouten uit het verleden ongedaan te maken.
Centraal staat de vraag of iemands DNA bepaalt wie écht je gezin vormt. Of is het de opvoeding die zorgt voor een band?

De film heeft een plaats in een reeks gesprekken en andere activiteiten in de Protestantse gemeente Enkhuizen rond het thema Identiteit: wie ben je? waar kom je vandaan? en …. wat maakt wie je bent?

Ieder is van harte welkom; de toegang is gratis.