Bezinnen

Dit zijn de dagen van genieten, van de warme kachel, de oliebollen, de restjes van het kerstdiner en het knallen (nou ja, genieten?). We kiezen een politicus en sportlieden van het jaar en kissebissen over Lelystad Airport.
Het zijn ook de dagen van bezinnen. Ik bedoel niet de bezinning die leidt tot goede voornemens als minder eten, minder drinken, stoppen met roken, meer afvallen, nu toch eens aan sport gaan doen en nog meer van die tot vervagen gedoemde ideetjes. Ik bedoel bezinning op wat dat Kerstfeest ons nu eigenlijk wilde zeggen. Betekent dat ook iets voor ons doen en laten in het komende jaar?
In de loop van eeuwen is dat oude verhaal bedolven geraakt onder tradities en theologie maar in wezen is het zo simpel. Het is het wonder van een nieuw, onschuldig leven dat weer een kans krijgt. Een kans om een nieuw en goed leven zoals het kan zijn, op te bouwen. Een nieuw leven dat geboren wordt uit een echtpaar dat op last van machthebbers op drift is en dat voor weer andere machthebbers verder zal vluchten. Waar kennen we dat van?
En ook dat leven zelf dat zich zo hoopgevend ontplooide werd door een machthebber grondig vernietigd. Of toch niet?

Kees van Zijverden

NHD 29-12-2017