Choral Evensong door de Martinus Cantorij

zondag 19 juni 2022

De Martinus Cantorij  zingt zondag 19 juni om 17.00 uur in de Zuiderkerk van Enkhuizen weer een Evensong. Deze prachtige traditie uit de Anglicaanse kerk lijkt al geruime tijd overgewaaid naar Nederland, onder meer naar de Enkhuizer Zuiderkerk.

De – Anglicaanse –  evensong is vergelijkbaar met de vesper in de Rooms-Katholieke en de Lutherse kerk. Het is de naam van een dagelijkse kerkdienst aan het eind van de middag. Vaak voor het grootste deel gezongen door een koor, vandaar: Choral Evensong. Voor veel, oude zowel als hedendaagse, Engelse componisten – van Byrd tot Tavener, van Stanford tot Rutter – was dit avondgebed een bron van inspiratie.

De Martinus Cantorij is een van de eerste koren in Nederland die zich hebben gespecialiseerd in het zingen van deze Anglicaanse kerkmuziek! Sinds die tijd (begin jaren 80) is er een toenemende belangstelling voor deze muziek. En – net als de Mattheuspassie van J.S. Bach –  trekt een klassieke Choral Evensong velen, ook wie niet tot de reguliere kerkgangers behoren. De combinatie van hoge kwaliteit muziek en meditatieve diepgang weet mensen te raken.

Zuiderkerk Enkhuizen – 19 juni 17.00 uur – toegang vrij – collecte bij de uitgang, ter bestrijding van de kosten.