Dan

Hebt u voor de ‘Sleepwet’ gestemd? Of tegen? Ik vind het allebei goed: u hebt gestemd en dus nagedacht. Daar gaat het tenslotte om. Maar het betekent ook dat u ergens bang voor bent. Dat is jammer.

Bang voor onze eigen veiligheidsdienst of voor Poetins gifgas, de gif-tweets van Trump of het gif van de tweespalt in onze eigen samenleving? Dat laatste is echt om bang van te worden: als dat wortel schiet kunnen we elkaar niet meer vertrouwen. Eerst denk je, ach, onzin over het verband tussen seksuele geaardheid en intelligentie, wie gelooft daar nu in? En die suggestief van bloed druipende oneliners over de Islam: dat geloven ze toch zelf niet? Maar ja, ze geloven het wel en in ieder geval komt het ze goed uit als u het gelooft. Zo zaai je tweespalt en angst, voedingsbodem bij uitstek voor populisme.

Populisme, een stroming die, volgens van Dale, de weg opent voor eenhoofdig, charismatisch leiderschap. Een benaming uit onze tijd, maar een eeuwenoud verschijnsel. In ieder geval komen we het al tegen in de geschiedenis van Jezus’ veroordeling door Pilatus. Waar het toe leiden kan weten we in onze joods-christelijke beschaving dus maar al te goed. Daarom deel ik graag de woorden van Claudia de Breij: “als er een clubje komt, waar ik niet bij wil horen, mag ik dan bij jou?”