Een avond Mozart in de Westerkerk

Stem en Snaren zingt, 11 juni, Mozarts Requiem en de Krönungsmesse, in de Westerkerk, aanvang 20 uur

Wolfgang Amadeus Mozart (geb. 1756) leefde aan het eind van de 18e eeuw, een tijd van grote, nog altijd bekende, klassieke componisten als Bach (1685), Händel (1685), Haydn (1732) en Beethoven (1770). Mozart overleed jong, in 1791, maar liet een omvangrijk oeuvre van 600 werken na waaronder opera’s, symfonieën, pianoconcerten en veel kamermuziek.

Requiem
De laatste grote compositie waaraan Mozart werkte was een dodenmis, waarschijnlijk in opdracht van graaf Franz von Wallsegg, wiens vrouw begin 1791 op twintigjarige leeftijd overleed. Mozart heeft dit Requiem niet zelf kunnen voltooien omdat hij korte tijd na het ontvangen van de opdracht overleed. Een oud-leerling en vriend, Franz Süszmayer (1766 – 1803) nam dat op zich, op verzoek van Mozarts echtgenote, Constanze. Het droevige feit van het overlijden van Mozart op zo jonge leeftijd geeft dit werk een extra lading.

Krönungsmesse
Ook de zesdelige mis voor orkest, solisten en koor componeerde Mozart in opdracht, nl. van graaf Colloredo, aartsbisschop van Salzburg. Deze korte mis (Missa Brevis) werd voor het eerst op Paaszondag 1779 in de Dom van Salzburg uitgevoerd. De bijnaam ‘Krönungsmesse’ zou de mis krijgen nadat deze in 1791 in Praag was uitgevoerd tijdens de kroning van Leopold II tot Koning van Bohemen.

Behalve deze twee grotere werken van Mozart zingt Stem en Snaren deze avond ook het motet ‘Ave verum corpus’ en het ‘Laudate Dominum’ (KV 339).

Een concert met medewerking van
Merel van Geest, sopraan
Martine Straesser, alt
Arco Mandemaker. tenor
Martijn Sanders, bas-bariton.

Orkest: Het Nederlands Begeleidingsorkest (NBO)
Dirigent: Marcel Joosen

Kaarten à € 35,00 (incl. programmaboekje en consumptie in de pauze) verkrijgbaar via de website van Stem en Snaren (informatie@stemensnaren.nl)  en bij entree van de Westerkerk te Enkhuizen.