Een nieuwe koster!

Ellie Jongsma, per 1 augustus benoemd als koster-beheerder van de Zuiderkerk, een geboren en getogen Friese boerendochter die gezworven heeft tussen Den Haag, Zweden, Frankrijk, Hoorn en dan nu Enkhuizen.

Ellie is een enthousiaste, open prater die graag vertelt over haar ervaringen, maar ook over haar verwachtingen. Ervaringen waarvan ze veel geleerd heeft en dat hoopt ze weer dienstbaar te maken aan de kerk van Enkhuizen. De maand augustus verkent ze samen met Aaf en Tjeerd Bielsma het Enkhuizer kostersbestaan.  Ze is er zich van bewust dat het niet zal lukken in die ene maand een volledig beeld te krijgen van al wat Tjeerd en Aaf in een reeks van jaren hebben opgebouwd. En ze zal ook niet alles hetzelfde doen maar wel wil ze zoveel mogelijk voortbouwen op wat ze aantreft en zien hoe dat bij haar past. Haar verwachtingen zijn positief; ze heeft al kennis gemaakt met Cees Mertens en weet dat hij graag met haar wil samenwerken en ze weet ook dat er veel vrijwilligers nu, maar ook in de toekomst bereid zijn te helpen de kosterstaak vorm te geven. Aan haar de taak daaraan richting te geven en daarin, zo neemt ze zich voor, wil ze “transparant en duidelijk” zijn, maar ook zorgen dat die vrijwilligers plezier aan hun werk blijven beleven. Want zonder al die vrijwillige medewerkers is ook de nieuwe koster-beheerder ‘nergens’.

Wat haar motiveert voor deze klus is het karakter van deze oude kerk. “Die oude kerkgebouwen hebben een historie en een sfeer die mij aanspreken. Ik geloof niet dat ik op de vacature gereageerd zou hebben als het een moderne kerk was geweest.” Zo’n oud gebouw biedt een omgeving die veel mogelijkheden heeft en die je fantasie prikkelt.