Expositie Kruisweg

Expositie Kruisweg

Tijdens de veertigdagentijd is in de Zuiderkerk een verbeelding van de “Kruisweg” te zien: twaalf van de veertien abstracte kruiswegstaties geschilderd door Tanja Minks uit Soest. Klik hier voor de openingstijden van de kerk.

De Kruisweg (Via crucis in het Latijn) is een onderdeel van de traditie van de opgang naar het Paasfeest. Pelgrims liepen dezelfde weg als Jezus, de Via Dolorosa (lijdensweg). Vanaf de 12de eeuw werd in steeds meer kerken deze kruisweg nagebootst in de vorm van beeldhouwwerken of schilderijen, waar men langs kon lopen. Traditiegetrouw gebeurt dit op Goede Vrijdag.
De kruisweg biedt de mogelijkheid om stil te staan bij wat Jezus heeft meegemaakt in de laatste uren van zijn leven op aarde, vanaf zijn veroordeling door Pontius Pilatus tot aan zijn sterven op de heuvel Golgotha. Sinds de vorige eeuw wordt aan de reeks wel een vijftiende statie toegevoegd: de Paasstatie, die gewijd is aan de opstanding. De illustratie boven deze tekst is een gedeelte van de Paasstatie van Tanja Minks.

De kunstenares

Tanja Minks heeft in 2010 een driejarige kunstopleiding afgerond. Zij vindt het een eer dat haar kruiswegstaties in de Zuiderkerk te zien zijn en vertelt over haarzelf: “Ik schilder met olieverf, geabstraheerd, expressieve voorstellingen en exposeer regelmatig. Mijn werk gaat over het onbepaalde, het ongrijpbare.”

Lezing Tanja Minks

Op donderdag 21 maart komt Tanja Minks zelf over haar werk vertellen. Ds. Henk Haandrikman leidt deze lezing in met een verhaal over geschiedenis en achtergronden van de traditie van de Kruisweg.
Plaats: Zuiderkerk, aanvang 19:30 uur. Toegang vrij.

Via crucis concert

Op 10 maart is de Kruisweg ook te horen is in de vorm van de Via Crucis van Franz Liszt, een werk voor piano en koor, uitgevoerd door Martin Oei (piano) en Het Enkhuizer Bach Ensemble o.l.v. Jerry Korsmit. Plaats: Zuiderkerk, aanvang 15:00 uur. Kaarten: www.muziekkringenkhuizen.nl.