Expositie "Lijden en bevrijden"

De expositie ‘Lijden en bevrijden’ in de Zuiderkerk is gewijd aan de ‘veertigdagentijd’, waarin wij het lijden en sterven, maar ook de opstanding van Christus gedenken. In deze periode vallen diverse feest- en gedenkdagen. Allemaal dagen met een eigen duiding, die verschillende gevoelens oproepen: vreugde, verdriet, sociaal, nationaal, liefde, ontzetting en meer. De actualiteit van 2022 geeft er een extra, wrange, dimensie aan. 

De geëxposeerde schilderwerken zijn gemaakt door gemeenteleden (en daarop zijn we best een beetje trots!). Het begrip lijden en bevrijden wordt verbeeld in een brede context. Ieder van de exposanten heeft een eigen invulling/voorstelling gegeven. Bij het lijden is er aandacht voor het lijden en sterven van Christus. Maar er hangen ook voorstellingen die betrekking hebben op onze huidige tijd met oorlog in Oekraïne en gevoelen van oorlogsdreiging in onze westerse wereld en wat dat met ons kan doen! De kunstenaars hebben zich ingeleefd in wat lijden in die situaties inhoudt. Heel herkenbaar en invoelbaar. Maar ook hoop, nieuw licht, wordt verbeeld.

De expositie is aangevuld met een aantal toepasselijke afbeeldingen van de plafondschilderingen. Onlangs zijn in het kerkelijk archief  dan honderd jaar oude foto’s van de gewelfschilderingen ontdekt. Deze foto’s zijn gemaakt door fotograaf Dekema na de ‘herontdekking’ van de plafondschilderingen in 1910. In ‘zwart/wit’ zien we hoe de schilderingen er op dat moment uitzagen. Daarnaast afbeeldingen  anno 2022 en digitaal gereconstrueerde afbeeldingen.

De expositie is te zien in de Zuiderkerk in de weekenden tot de zomer. Komt het zien en beleven. Neem er eens de tijd voor.