Expositie 'Verzet en overgave'

75 jaar na de bevrijding, tijd om te herdenken. We denken terug aan die periode van oorlog, geweld, maar ook verzet tegen het fascisme. Het verzet was niet alleen in de bezette gebieden, maar ook in het land van de bezetter: Duitsland. Een van de mensen van het Duitse verzet was de theoloog, dichter en denker Dietrich Bonhoeffer. Hij werd beschuldigd van landverraad en gevangen gezet vanwege zijn betrokkenheid bij de aanslag op Hitler in juli 1944. Drie weken voor het einde van de oorlog, op 9 april 1945, wordt hij opgehangen. Het gevangenisleven leidde tot een diepe overdenking van het menselijk leven en de verhouding tot God. Hij schreef: “ons christen-zijn zal slechts bestaan uit twee elementen: bidden en onder mensen gerechtigheid doen.”

De expositie start met de veertigdagentijd. Een periode van bezinning op het lijden van Christus en in de wereld. Dietrich Bonhoeffer is zo’n voorbeeld van iemand die moest lijden, om geweld en overheersing te bestrijden en te pleiten voor vrede en gerechtigheid onder de mensen.

De expositie is  tot Pinksteren te bezichtigen op  woensdagochtend van 10.00-11.30 , op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondagochtend na de kerkdienst.