Glas-in-lood

Een nieuwe tentoonstelling in de Zuiderkerk:
glas-in-loodwerk van Maja de Haan

Maja de Haan woont, met haar man Leo Los, sinds augustus 2017 in Andijk en is sinds een paar maanden lid van onze gemeente in Enkhuizen. Zij voelen zich bij ons thuis en wij zijn blij dat Maja haar werk via deze expositie met ons wil delen.

Glas-in-lood wordt vooral veel in kerken toegepast. In de Protestantse kerk in Zwolle “De open kring” en in de Protestantse kerk in Bergeyk kun je kerkramen van Maja de Haan bewonderen. De ontwerptekeningen daarvan zijn in de tentoonstelling te zien, inclusief de ontwerptekening voor een vierde raam in Bergeyk, waarvoor zij zich o.a. heeft laten inspireren door een preek van ds. Henk Haandrikman.
Maja ontleent haar inspiratie vooral aan:
• Het geboeid zijn door het LICHT en door de steeds weer nieuwe sferen die ontstaan door het voortdurend veranderende spel van licht en schaduw.
• De interactie tussen mens en mens
• Een religieus bewustzijn, een zoeken naar zingeving, het doorgeven van toekomstperspectief.

Vormen in de natuur zijn per saldo de basis voor haar stijl, soms herkenbaar, soms abstract. Daarin herken je haar expressiviteit.
Wellicht brengt de expositie in de verleiding om haar teken- en schilderwerk in haar atelier in Andijk te gaan bekijken. Altijd welkom, zegt ze.

Bij de expositie over glas-in-lood is een toelichting van de werken aanwezig. De expositie blijft staan tot open monumentendag.

fotografie: Cleur, grafisch ontwerp & illustratie