Gratis Gregoriaans

In de Zuiderkerk wordt vanaf maandag 27 mei een gratis cursus gregoriaans gegeven. Cursusleider is Jerry Korsmit die veel kennis en kunde in huis heeft op het gebied van deze muziekstroming. Hij legt gedurende zes maandagavonden uit en maakt daarbij gebruik van video- en geluidsfragmenten. Ook wordt er veel gezongen. Meezingen mag en kan. Alleen luisteren en ervaren is eveneens mogelijk. Aanvangstijd 19.45 uur.

Tijdens de cursus bespreekt Korsmit enkele belangrijke momenten uit de 1200-jarige geschiedenis van het gregoriaans. Andere onderwerpen zijn: het notenbeeld, de toonsoorten, de oude handschriften en iets over de liturgie waarin het gregoriaans heeft geklonken en nog steeds klinkt. We horen hoe de gezangen de westerse muziek hebben beïnvloed en hoe ook hedendaagse popartiesten – vaak onbewust – gebruik maken van het gregoriaans. Tijdens de cursus zingen de deelnemers muziek door, zomaar om te ervaren, maar er wordt gewerkt aan de kerkdienst van 7 juli. In het cursusmateriaal wordt een lijst met youtube-video’s opgenomen om thuis te oefenen.

Jerry Korsmit was in 2004 dirigent van de Schola Cantorum Amsterdam, die wekelijks de gregoriaanse vespers zingt in de Nicolaaskerk in Amsterdam. Via fr. Kees Pouderooijen, een specialist in het gregoriaans en hoofdvakdocent op het conservatorium in Wenen, kwam Korsmit aan de Hochschule voor muziek in Essen. Daar heeft hij veel ervaring en kennis opgedaan en is hij een tijdlang cursusassistent geweest van zijn professor.

Herman Finkers

Op dit moment heeft Korsmit  geen eigen ‘schaal’ (gregoriaans koor), maar verzorgt hij wel de instudering en de programmatie van het vrouwenensemble Wishful Singing. Dit ensemble is bekend van de Missa in Mysterium van Herman Finkers.

Gregoriaans is een muziekstroming die feitelijk alleen in de katholieke traditie en liturgie een plek heeft. Toch ziet de Protestantse Gemeente, die in de Zuiderkerk haar diensten houdt, de cursus als een welkome aanvulling op haar programma. Ds. Hetty Boersma: ‘Uiteindelijk komt het protestantisme uit de katholieke traditie voort. Bovendien: Van de 600 jaar dat de Zuiderkerk bestaat, was de kerk 200 jaar katholiek.’

Aanmelden voor de cursus kan door een mail te sturen naar cantorij@pgenkhuizen.nl.

 

 

foto: PxHere.