Sobere maaltijd 3 maart

17 februari begon de veertigdagentijd met Aswoensdag. Voor veel christenen betekent Aswoensdag het begin van ‘de grote vasten’. Door te vasten ontstaat ruimte voor God en de ander. In de eeuwen na de Reformatie nam het gebruik om te vasten onder protestanten af, maar sinds een paar decennia leeft ook onder hen het vasten weer op.  Het is de terugkeer van een eeuwenoude traditie. Ook ‘in en om de Zuiderkerk’ beleefden we die terugkeer, mede dankzij initiatieven met de andere kerken die met onze PGE samen werken in de Enkhuizer Raad van Kerken.

Zo vierden we  de laatste jaren in de veertigdagentijd op de woensdagavonden een sobere maaltijd in de Zuiderkerk. Daar was belangstelling voor en er was teleurstelling toen corona ons dat afpakte. Dat lieten we gebeuren omdat we overrompeld waren en/of omdat we dachten dat het snel over zou zijn. Dat is nu anders.

Dit jaar zullen er in de veertigdagentijd op de woensdagavond om 19.30 vespervieringen in de Zuiderkerk zijn, bij te wonen via kerkomroep.nl. Wat let ons om in eigen huiselijke kring die vesper vooraf te laten gaan door een zelf bereide sobere maaltijd? En waarom zouden we dat niet vorm geven door via deze plek op onze website wekelijks een aanzet te geven in de vorm van een recept voor zo’n – vegetarische – maaltijd van één van onze koks die vorige jaren hun kunde in de Zuiderkerk getoond hebben?! Kookt en eet u mee op één of meer van de woensdagen 3, 10, 17, 24 en 31 maart? Voor deze woensdag:

Pompoensoep, recept voor 4 personen, van Lenie Baks

3 el olijfolie
2 uien
2 tenen knoflook
1 el vers geraspte gemberwortel
1 el garam masala
1 tl kurkuma
peper en zout
1 flespompoen
paar flinke winterwortels
500 ml. kokosmelk
500 ml. water
sap van 1 grote sinaasappel
peterselie

Verhit de olie in een braadpan, voeg de in ringen gesneden uien toe, bak 5 minuten en voeg knoflook, gember, garam masala en kurkuma toe. Laat even bakken en doe de in blokjes gesneden pompoen en wortel in de pan. Laat even meebakken en doe kokosmelk, water en sinaasappelsap er bij. Zet vuur laag en laat ongeveer 25 minuten sudderen. Pureer de soep en voeg peper en zout naar smaak toe.