Traditie

Traditie is volgens Van Dale een gewoonte of gebruik, van geslacht op geslacht overgegeven. Mensen hechten aan tradities en raken in vuur en vlam als de waarde ervan wordt betwijfeld of, erger, het in stand houden van een traditie schadelijk voor anderen wordt bevonden.
De zwarte Zwarte Piet herinnert een toenemende groep landgenoten aan een zwarte bladzijde in hun familiegeschiedenis, maar “we laten ons die traditie toch niet afpakken?!” Het spetterend Nieuwjaarsvuur op het Scheveningse strand brengt brandgevaar voor een hele stadswijk met zich mee, maar “we laten ons die traditie toch niet afpakken?!” Een gewoon modern veebedrijf kan alleen maar bestaan als er zonder te veel regeltjes kan worden gegroeid, “we laten ons die traditie toch niet afpakken?!” Tot voor kort geloofde bijna iedereen dat zonder economische groei welzijn en welvaart ten dode zijn opgeschreven, “die traditie laten we ons niet afpakken door een klimaattop van Parijs, Madrid en straks Glasgow?!”
Aan het einde van elk kalenderjaar wil de traditie dat we nog even terugblikken op het voorbije jaar. Mijn terugblik op 2019 wordt verduisterd door dit inhoudelijk niet beargumenteerde beroep op de traditie of eerlijker gezegd: door het argument: het is toch altijd zo geweest.
Gelukkig was er deze week toch weer dat eeuwenoude kerstfeest, dat ons leert: het kan ook anders! Fijne Oudejaarsavond gewenst.

Kees van Zijverden
NHD 27dec19