Anders Zien

Hoe kijk je naar andere mensen, naar je omgeving, de natuur? Hoe bezie je de politiek, de economie, je eigen familie- en vriendenkring? Met welke ogen kijk je naar jezelf? Welke bril zet je op? Wat is je perspectief? Hoe kan het dat we allemaal naar hetzelfde kijken en toch allemaal iets anders zien? Deze vragen hebben te maken met het jaarthema Anders Zien. Als Protestantse Gemeente Enkhuizen gaan we er een heel seizoen mee aan de slag.

Het jaarthema komt terug in kringen, film- en leeravonden, kerkdiensten en ontmoetingen. Dat doen we op een zo breed mogelijke manier. Maar het woordje ‘anders’ in de titel van het jaarthema betekent wel dat we niet zomaar genoegen nemen met dat wat we op het eerste gezicht denken of voelen. We staan open voor andere of nieuwe inzichten, willen serieus in de spiegel kijken, uitgedaagd worden door verfrissende beelden, verlangend uitzien naar een gouden moment van ZIEN!

Als gelovige gemeenschap laten we ons daarbij in de eerste plaats leiden door de blik van Jezus. Dit betekent niet dat op alle vragen de antwoorden al vastliggen. Wie iets verder kijkt dan zijn of haar neus lang is, ontdekt dat Bijbel en traditie nog steeds verrassen, je op een ander been zetten, je kunnen doen omdraaien. Een verhaal of lied, een afbeelding of symbool, een gezamenlijke viering. Het zijn allemaal uitnodigingen om met de blik van Jezus naar de werkelijkheid te kijken. Je ziet het mooie en goede van alles wat bestaat, maar ook het foute en lelijke. Tegelijk zie je hoe God de wereld bedoelt. Daarvan is nog lang niet alles zichtbaar. Gods toekomst staat immers voor het grootste deel nog uit. En toch… het visioen van recht en gerechtigheid, vrede en liefde voor alle mensen, kan ons op de been houden, inspireren en motiveren.

Vraag eens aan elkaar: Hoe kijk jij naar deze tekst? Of: Welke inzichten heb jij van je ouders overgenomen? Welke juist niet? Hoe zie jij de betekenis van geloof voor je leven? Kijk je door een roze bril naar jezelf en anderen of heb je meestal de donkere glazen voor de ogen? Het kan een boeiend gesprek opleveren.

Verrijkend kan het ook zijn als het perspectief helemáál wordt omgedraaid. Want wat gebeurt er met je als het niet meer gaat om wat jíj ziet of wat de ander ziet, maar om het gegeven dat je wórdt gezien. Door God! Trijntje Oosterhuis bezingt dit gegeven in de woorden van haar vader Huub: “Ogen die mij zien, die mij aanzien daar.” Op welke manier kijkt Jezus naar jou? En wat/wie ziet Hij dan? Zelfs als je denkt dat dit niet kán, dan nog kan alleen al de vraag je uitnodigen om de aandacht te verleggen: weg van je eigen perspectief, naar het perspectief van God.