Expositie: grafiek en foto's

Expositie: grafiek en foto's

De houtgravures van de Groningse kunstenaar Nico Bulder (1898-1964) zijn in kwaliteit en verfijndheid te vergelijken met die van Albrecht Dürer en Gustave Doré. Zijn werk is van 7 april tot 30 mei te zien in de Zuiderkerk, Enkhuizen.

Nico Bulder had een uitzonderlijk tekentalent. Hij volgde de teken- en schilderopleiding aan de Academie Minerva in Groningen, waar hij later docent werd. Zijn pentekeningen met gezichten op deze stad zijn een voorbeeld van zijn tekenkunst. Hij woonde samen met twee ongetrouwde zusters en een nicht in een herenhuis in Hoogezand.

Bulders werk is divers: naast stads- en dorpsgezichten maakte hij boekillustraties maar ook kerst- en nieuwjaarskaarten en ex-librissen. Zijn vrije werk heeft een sterk dramatische stijl en is vaak gebaseerd op bijbelse verhalen of heiligenlevens. Het is te vinden in veel Nederlandse musea en particuliere collecties.

De tentoonstelling bestaat uit foto’s, houtgravures, pentekeningen en een litho afkomstig uit de collectie van enkele particuliere collecties. Verder zijn zwart-witfoto’s te zien van Paul Hulsman (Enkhuizen) onder de titel Kijken/Bekeken. Mensen kijken altijd. En soms kijkt de fotograaf mee…

De expositie is te zien tot 30 mei. De Zuiderkerk is dan voor bezoekers geopend op zaterdagmiddag van 12.00 tot 16.00 uur.

Illustratie: Nico Bulder, De wonderbaarlijke visvangst (houtgravure, gedeelte).