Onze organisten: van vaste waarde

 Jan Spijker is sinds 1998 verbonden aan de Zuiderkerk, sinds de fusie van de Hervormde en Gereformeerde kerk als hoofdorganist. Hij is tevens voorzitter van de Stichting Zomeravondconcerten, die jaarlijks concerten organiseert in de Zuiderkerk. Jan studeerde orgel bij Bert Matter, kerkmuziek bij Wim Kloppenburg en schoolmuziek aan de conservatoria van Arnhem en Zwolle. Naast zijn werk als organist is hij werkzaam als intonateur bij de firma Flentrop Orgelbouw te Zaandam en als zodanig betrokken bij belangrijke orgelbouwprojecten in binnen- en buitenland. Er zijn twee cd’s uitgebracht waarbij Jan op het orgel van de Zuiderkerk o.a. Sweelinck, Huijgens, Scheidt en Bach speelt. De laatste kwam uit in 2011 en is nog steeds in de kerk verkrijgbaar.

christine

Christine Janssen kreeg op 7-jarige leeftijd haar eerste orgelles en volgde vanaf haar middelbare schooltijd lessen aan de muziekschool. Op 16- jarige leeftijd draaide ze al mee als vaste organist bij de SOW-gemeente van Zeewolde. Ook werkte zij regelmatig mee aan diensten in andere kerken en bijvoorbeeld kerkdiensten in de gevangenis. In 1999 verhuisde zij naar Enkhuizen. Daar werd ze vaste organist in de Gereformeerde kerk. Vanaf 2005 speelde zij ook regelmatig in de – toen nog hervomde – Zuiderkerk. Na de fusie van beide gemeenten tot Protestantse Gemeente Enkhuizen in 2013 is zij van vaste waarde tijdens de erediensten in de Zuiderkerk. Haar muzikale vorming vervolgde zij met de opleiding tot kerkmusicus III en de basiscursus cantor die zij beide met succes afrondde.

Piet Spoelstra is met zijn 90 jaar de nestor van onze organisten. Rond zijn 12e jaar startte hij met spelen op een harmonium. Hij kreeg les van Jaap Bruijn die in die jaren organist was van de Gereformeerde kerk in Enkhuizen. Zijn eerste lessen op het kerkorgel kreeg hij rond zijn 16e jaar van Wim ter Burg, toen organist van de Westerkerk in Enkhuizen en stadsbeiaardier. Zijn eerste kerkdienst als organist was rond 1950. In de loop van de jaren heeft Piet les gehad van meerdere organisten van naam zoals Feike Asma, Dirk Jansz Zwart, Stoffel Zwart, Geert Gringhuis, Henk Loohuys en Fokko Bennen. Ook na 70 jaar luistert Piet nog met veel plezier de erediensten op in de Zuiderkerk, de Oude kerk in Grootebroek, de Broedergemeenschap in Zwaag en diverse bejaardentehuizen in de regio. Dit hoopt hij nog vele jaren in goede gezondheid te mogen doen.