Kunst in de kerk: als beleving en ter inspiratie

De commissie Kunst in de Kerk stelt zichzelf ten doel kunstenaars plaats te bieden voor het exposeren van hun werk. Werk dat iets vertelt over wat hen bezielt, wat betekenis geeft of heeft gegeven aan hun leven en wat betekenis kan geven aan het leven van anderen. 

We begonnen voor Pasen 2015, met een expositie van werken van Erzsi Könyves.

Van juni tot oktober daarna was er een expositie, gewijd aan het werk van H.N. Werkman. In samenhang daarmee werden er dat najaar diverse activiteiten georganiseerd.

Van 15 november tot aan de Veertigdagentijd 2016 exposeerden we werk van Gerda Wierda uit Enkhuizen.

Daarna exposeerde Yoki Harms werken rond het thema ‘Bijbel en Geweld.’ Vervolgens was er een iconenexpositie. En toen: Annet Langedijk! De expositie met werk van Annet Langedijk, had als thema: Geduld. Annet bracht het thema in beeld door beelden/portretten van mensen in verschillende poses en situaties. Ze verbeeldde drie aspecten van geduld: Geduld met anderen is liefde * Geduld met zichzelf is hoop * Geduld met God is geloof.

Een gouden greep van de kunstcommissie was de uitdaging aan de eigen gemeenteleden zich te laten inspireren door de plafondschilderingen in de Zuiderkerk. Dat leverde een veertiental kunstwerken op die ieder voor zich de moeite meer dan waard waren. Titel van het geheel: Geloof onder dak. Het leidde ook tot een ruil van twee tentoonstellingen, nl. met de kerk van Huizinge (Gr.), in ruil waarvoor wij genoten hebben van werken van Michael Reynolds!

Zomer 2017, opnieuw werk uit eigen kring: van Jaap Hoekstra, onder de titel Roots. Nam hij eerder al met een tweetal aquarellen deel aan de groepsexpositie Geloof onder dak, exposeerde hij voor het eerst solo met werk uit zijn 66 levensjaren. Jaap noemt zichzelf het liefst een verhalenverteller met pen en penseel. In zijn vroege werk, dat uit pentekeningen en wandkleden bestaat, spelen diverse maskers een rol. De draak vormt het symbool voor het kwaad in onze wereld. Oorlog en agressie heeft hij daarmee bijvoorbeeld uitgebeeld in o.a. een ets en een zeefdruk. In de aquarellen die hij in de laatste twee jaren maakte, liet hij zich inspireren door de plafond- en muurschilderingen van de Zuiderkerk. Hij probeerde ze weer hun kleuren terug te geven, maar legt daarbij ook een verbinding met onze tijd.

Najaar 2017 genoten we van een aantal objecten uit de rijke collectie van Gérard Urselmann onder het vertrouwde en veelzeggende motto ‘Een zaaier ging uit om te zaaien’ en tot Pasen 2018 exposeerde Jeannette Eisses haar tekeningen van bijbelse verhalen. Zij verzorgde ook een workshop ’tekenen van bijbelse verhalen’.

Tot september zien we glas-in-loodwerk van Maja de Haan.

Daarna is een expositie gepland, onder auspiciën van de 50-jarige Raad van kerken in Enkhuizen, van schilderijen rond het motto ‘Verbinden’.